9 Benefitov Carnivore stravy

07.11.2021

Carnivore strava a jej potenciálne silné výhody sú novinkou v diétnych trendoch.

Nadšenci carnivore stravy však považujú túto novodobú mäsovú diétu za pôvodnú. 

A množstvo nedávnych výskumov podporuje názor, že hyperkarnivorizmus bol spôsob, akým sa ľudia stravovali takmer 2 milióny rokov! [1]

Prináša však návrat k pravekému spôsobu stravovania benefity pre vaše zdravie?

Pozrime sa bližšie na to, čo je carnivore strava, predtým, než sa vrhneme na 9 najsilnejších benefitov tejto stravy.

Čo je Carnivore strava?

Carnivore strava je pomerne jednoduchá. Je to striktnejšia verzia KETO stravovania.

Pozostáva výlučne zo 100% živočíšnych potravín. Vylučuje všetko ovocie, zeleninu, obilniny, orechy alebo semená.

Vajíčka, ako živočíšna potravina sú povolené, ale mliečne výrobky, aj keď sú v podstate živočíšneho pôvodu, sú vo všeobecnosti zakázané .

Pôvod Carnivore stravy

Predtým, ako si detailne rozoberieme jednotlivé výhody carnivore stravy, poďme sa bližšie pozrieť na pôvod mäsožravej stravy. Vedieť, odkiaľ pochádza, vám môže pomôcť pochopiť, prečo môže byť prospešná.  

Teória tohto spôsobu stravovania znie takto: Pred poľnohospodárskou revolúciou pred 10 000 rokmi boli rastlinné potraviny vzácne a sezónne, zatiaľ čo lov bol ťažký a nie vždy úspešný.

Takže zatiaľ čo ľudia sú technicky vzaté všežravci, čo znamená, že môžeme jesť a tráviť rastliny aj zvieratá, museli sme sa špecializovať na zber a lov potravín s najvyšším obsahom živín, aké sme našli. Inými slovami, potrebovali sme veľkú kalorickú návratnosť našich investícií do energie. A z mäsa máme najvyššiu návratnosť vždy, keď je k dispozícii. 

Takže v tomto ohľade sú ľudia to, čo je známe ako fakultatívne mäsožravce, ktoré sa špecializujú na získavanie potravy z najvyššej trofickej úrovne, alebo aj mäso jediaci predátori.

Ale príbeh ľudskej mäsožravosti siaha ešte ďalej, až do pleistocénu asi pred 2 miliónmi až 85 000 rokov. Počas tohto obrovského obdobia sa po zemi potulovalo oveľa viac veľkých zvierat, ako sú mastodonty a mamuty. Pri tomto ohromnom množstve veľkej koristi niektorí vedci navrhujú a ponúkajú presvedčivé dôkazy o tom, že by sme sa jednoducho nezameriavali na jedenie ničoho iného.

Ak vezmeme do úvahy ďalekú minulosť, môžeme posudzovať ľudskú mäsožravosť (alebo špecializovanú všežravosť) ako dôsledok dvoch evolučných síl:

  • Množstvo veľkých zvierat po väčšinu z 2 miliónov rokov predľudskej a ľudskej evolúcie
  • Nedostatok zdrojov potravín s vysokým obsahom živín počas obdobia asi 100 000 rokov vedúcich k poľnohospodárskej revolúcii

Takže teraz, keď vieme, čo je carnivore strava a odkiaľ pochádza, poďme preskúmať pozitívne vplyvy, ktoré môže mať na vaše zdravie.

Výhody Carnivore stravy: Rýchle fakty

Síce je táto strava nová, ale aj prehistorická, nebolo urobených veľa klinických výskumov, ktoré by sa konkrétne zaoberali tým, ako carnivore strava ovplyvňuje naše zdravie.

Ale neoficiálne dôkazy o tisícoch ľudí využívajúcich carnivore stravu, spolu s tým, čo vieme o jej blízkom bratrancovi, keto strave, naznačujú, že ak sa urobí správne, carnivore strava môže ponúknuť množstvo významných výhod vrátane:

  • Odstránenia rastlinných toxínov a antinutrientov
  • Chudnutia
  • Zlepšenej citlivosti na inzulín
  • Zlepšenia zdravia čriev
  • Zlepšenia zdravia srdca
  • Zníženia zápalových procesov
  • Zvýšenia testosterónu a libida
  • Zvýšenej duševná čulosti
  • Zjednodušeného stravovania

Tieto výhody môžu byť spojené s vplyvom návratu k spôsobu stravovania v súlade s tým, ako sa náš metabolizmus vyvíjal počas vekov, a zároveň:

  • odstránením spracovaných balených potravín s obsahom škodlivých prísad, ako sú farbivá, konzervačné látky a trans tuky.
  • odstránením zŕn, strukovín, škrobov, ktoré obsahujú mnoho rastlinných toxínov a antinutrientov
  • znížením prebytočnej vlákniny, ktorá skutočne spôsobuje zápchu a črevné problémy
  • odstránením zápalových polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) z rastlinných olejov ich nahradenie zdravými mononenasýtenými a nasýtenými tukmi
  • zvýšením príjmu superpotravín s vysokým obsahom živín, ako je pečeň, rybie ikry a iné vnútornosti

1. Odstraňuje rastlinné toxíny a antinutrienty

Rastliny, rovnako ako ľudia, majú jeden primárny cieľ, a to prežiť a reprodukovať sa. Na dosiahnutie tohto cieľa vyvinuli arzenál chemikálií vrátane prirodzene sa vyskytujúcich pesticídov, minerálnych chelátov, antibiotík spolu s fytoestrogénmi, ktoré zasahujú do ľudských reprodukčných hormónov.

Mnohé z týchto rastlinných toxínov a antinutrientov sú spojené so zápalom, črevnými problémami, alergiami, problémami s plodnosťou a nedostatkami vitamínov.

Napríklad kyselina fytoová nachádzajúca sa v mnohých zrnách a strukovinách vám môže zabrániť absorbovať dôležité živiny vrátane vápnika, zinku, horčíka, železa a medi a zároveň inhibovať enzýmy, ktoré potrebujete na trávenie.

Potraviny s vysokým obsahom fytoestrogénov, ako je sója, boli spojené so zníženou plodnosťou u mužov aj žien.[2] [3] Vedci teoretizujú, že rastliny obsahujú tieto látky znižujúce plodnosť, aby znížili populáciu zvierat, ktoré by ich inak jedli. [4]

Dobre nastavená carnivore strava úplne eliminuje vaše vystavenie sa týmto potenciálne škodlivým chemikáliám a zároveň ich nahrádza superpotravinami bohatými na živiny, pochádzajúcimi zo zvierat 

2. Chudnutie

Carnivore strava môže byť účinným spôsobom, ako schudnúť. Faktory na chudnutie v dôsledku carnivore stravy zahŕňajú:

  • Zvýšený pocit sýtosti: Trvá dlhšie, kým vaše telo spracuje kalórie, ktoré dostanete z bielkovín a tukov. To vás zasýti na dlhšiu dobu, čím sa zníži chuť na jedlo.  [5] V skutočnosti, konzumácia sacharidov spôsobuje opak toho, aby ste boli nasýtení - zvyšuje hormóny hladu.[6]
  • Znížené hormonálne výkyvy: Keď sa vaše telo spolieha na sacharidy, zažívate trvalé vrcholy a pády hladiny cukru a inzulínu v krvi. Kolísanie inzulínu vedie k vyvolaniu nerovnováhy v leptíne, ghrelíne a HGH, všetkých hormónoch spojených s hladom, ukladaním tuku a chudnutím [7] [8]
  • Zvýšený metabolizmus telesného tuku: Konzumáciou veľkého množstva živočíšnych tukov pri odstránení sacharidov vstúpite do ketózy, metabolického stavu, v ktorom vaše telo používa tuk, ktorý jete, a tuk uložený vo vašom tele ako palivo. A aj keď nie ste v neustálom stave ketózy, vaše telo sa je pripravené používať tuk ako palivo.

V skutočnosti jedna z popredných štúdií, na ktorú sa odvoláva ako na dôkaz, že keto je lepšie pre chudnutie ako nízkotučné diéty v skutočnosti používa Aitkinsovu diétu. Aitkinsova diéta je plná červeného mäsa a bielkovín, ale v skutočnosti to nie je o vysokom príjme tuku ako štandardná keto diéta.[9] Takže táto štúdia môže povedať viac o výhodách chudnutia carnivore stravy ako o skutočnej keto diéte.

3. Zvýšená citlivosť na inzulín

Konzumácia carnivore stravy eliminuje hlavnú príčinu inzulínovej rezistencie - konzumáciu príliš veľa sacharidov. Dôležitá poznámka; zvýšená citlivosť na inzulín sa vyskytuje len počas obdobia chudnutia. Z dlhodobého hľadiska môže carnivore strava s nulovým obsahom sacharidov zvýšiť "fyziologickú" inzulínovú rezistenciu.

Funguje to takto: Keď budete jesť veľa sacharidov, väčšina z nich vstupuje do krvného obehu ako glukóza. Vaše telo potom vylučuje hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za presun glukózy z krvného obehu do buniek, kde sa buď používa ako energia, alebo je uložená ako tuk.

Keď jete štandardnú stravu, nabitú sacharidmi a cukrom, hladiny inzulínu sú neustále vysoké. Inzulínová rezistencia nastáva, keď vaše bunky nakoniec prestanú reagovať na inzulín a hladina cukru v krvi zostáva chronicky vysoká. To môže viesť ku kaskáde zdravotných problémov vyplývajúcich z hormonálnej nerovnováhy a chronického zápalu. [10]

Početné štúdie ukazujú, že keď účastníci strácajú váhu, diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov, ako je carnivore strava, môžu zlepšiť citlivosť na inzulín:

  • Štúdia, ktorá sa zameriava na ženy s nadváhou, ukázala, že strava s menej ako 10% kalórií zo sacharidov zlepšila citlivosť na inzulín. [11]
  • Ďalšia štúdia, ktorá sa zameriavala na obézne ženy rezistentné voči inzulínu, ukázala, že strava s vysokým obsahom tuku a vysokým obsahom bielkovín s nízkym obsahom sacharidov znížila inzulínovú rezistenciu.[12]
  • Štúdia obéznych detí z roku 2007 ukázala, že strava s veľmi nízkym obsahom sacharidov (VLCD) znižuje inzulínovú rezistenciu spolu s telesnou hmotnosťou a telesným tukom. [13]

Avšak, keď diéta nie je vo fáze chudnutia, získanie 10% alebo menej kalórií zo sacharidov môže spôsobiť fyziologickú inzulínovú rezistenciu. Táto adaptácia na diéty s nízkym obsahom sacharidov a bez sacharidov sa vyskytuje, pretože asi 20% vašich mozgových buniek stále potrebuje glukózu.

Keď sa prispôsobíte diéte bez sacharidov, telo sa naučí predvídať, že žiadne sacharidy neprichádzajú. To je, keď sa objaví fyziologická inzulínová rezistencia, aby sa zabránilo vašim svalom používať aj tú trošku glukózy v krvi. Táto glukóza je uprednostnená pre váš mozog, ktorý si zachováva citlivosť na inzulín.

Fyziologická inzulínová rezistencia je nevyhnutnou, bezpečnou a udržateľnou adaptáciou na veľmi nízkosacharidové stravovanie. Ak chcete zvýšiť absorpciu glykogénu svalmi (zvýšiť citlivosť na inzulín) pri diéte s nízkym obsahom sacharidov, môžete jednoducho zvýšiť úroveň aktivity rýchlou chôdzou, jogou, plávaním alebo inou nenáročnou aktivitou.

4. Zlepšenie zdravia čriev

Pokiaľ ide o vaše črevné zdravie, existujú dva kľúčové faktory:

  • Integrita steny čreva. V zdravom čreve je táto stena tesnou bariérou. Keď je narušená, molekuly môžu "preniknúť" do krvného obehu.
  • Mikrobióm: miliardový ekosystém mikroorganizmov, ktoré rozkladajú jedlo a faktor v mnohých neurotransmiterov, ktoré ovplyvňujú náladu a hladinu energie.

Dobre nastavená carnivore strava je plná črevných zdravých zlúčenín, ako je glutamín, kolagén a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú posilňovať a opravovať črevnú sliznicu.

Okrem toho vynechaním rastlinných potravín odstraňujete brúsne a fermentovateľné vlákno a rastlinné toxíny, ako je lepok, ktoré môžu spôsobiť podráždenie, zápal a premnoženie škodlivých baktérií.

Štúdia z roku 2012 vo Svetovom žurnáli gastroenterológie skúmala, ako zníženie vlákniny ovplyvnilo ľudí s chronickou zápchou. Na rozdiel od bežnej výživovej dogmy štúdia zistila, že počas šiestich mesiacov účastníci, ktorí jedli veľa vlákniny, nehlásili žiadnu zmenu svojho stavu. Ale účastníci, ktorí úplne vynechali vlákninu, vykazovali významné zníženie plynatosti, nadúvania a pocitov plnosti a zároveň zvýšili frekvenciu vyprázdňovania [14]

Hoci k dnešnému dňu neboli vykonané klinické štúdie, ktoré by sa zaoberali carnivore stravou pre zdravie čriev, môžeme odvodiť jej možné účinky zo štúdií zameraných na keto.

Jedna štúdia z roku 2020 publikovaná v Cell zistila, že keto diéta pozitívne ovplyvňuje zdravie čriev. Ukázalo sa, že účinky pramenili zo zdravých zmien črevnej mikroflóry, ktoré viedli k zníženiu zápalu. Výskumníci naznačujú, že keto diéta by sa mohla použiť ako terapia autoimunitných porúch čreva. [15]

5. Znížený zápal

Rovnako ako iné nízkosacharidové diéty, jednou z kľúčových výhod carnivore stravy je jej potenciál výrazne znížiť markery systémového zápalu, ako sú C-reaktívne proteíny a IL-6. Tieto prínosy sú pravdepodobne spôsobené faktormi vrátane: [16] [17] [18]

  • Odstránenia dráždivých rastlinných toxínov
  • Zníženia hladiny inzulínu
  • Zvýšenia príjmu protizápalových omega-3 mastných kyselín
  • Podpory zdravia čriev, ktoré zohráva kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu

Početné štúdie ukazujú, že nízkosacharidové diéty (a nie sú horšie ako Carnivore diéta) majú schopnosť znížiť zápal. [19] [20] [21]

Štúdia z roku 2013 v časopise Metabolism porovnávala stravu s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom sacharidov s nízkotučnou stravou s vysokým obsahom sacharidov. Štúdia odhalila, že po 12 týždňoch mali tí, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom tuku nižšie markery systémového zápalu. Autori štúdie dospeli k záveru, že konzumácia potravín s vysokým obsahom tuku by mohla byť prospešnejšia pre zdravie srdca. [22]

6. Zlepšenie zdravia srdca

Po desaťročiach dezinformácií mainstreamových odborníkov na výživu môže byť myšlienka, že jesť nič iné ako mäso je dobré pre vaše srdce, ťažko stráviteľná.

Ale ako je to možné?

Krátka odpoveď je, že prvé štúdie z 50. rokov boli zaujaté voči červenému mäsu. A boli to nekvalitné pozorovacie štúdie, ktoré riadne nekontrolovali premenné, ako je cvičenie, fajčenie a iné faktory životného štýlu, ktoré majú oveľa viac čo do činenia so zdravím srdca ako červené mäso. Nové štúdie sú kvalitnejšie

Vo svetle mnohých nedávnych zistení, článok z roku 2020 publikovaný v prestížnom časopise Journal of american College of Cardiology dospel k záveru, že "plnotučné mliečne výrobky, nespracované mäso, vajcia a horká čokoláda sú potraviny bohaté na SFA s komplexnou matricou, ktoré nie sú spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Súhrn dostupných dôkazov nepodporuje ďalšie obmedzenie príjmu takýchto potravín." [28][23]

Ok, takže ak to neublíži srdcu, ako môže carnivore strava pomôcť srdcu?

Aj keď nemáme štúdie, ktoré by sa konkrétne zaoberali účinkami carnivore stravy na markery zdravia srdca, môžeme odvodiť zo štúdií zameraných na keto diétu. Dobre vyvážená carnivore strava s pomerom tuku k bielkovinám 3:1 je v podstate keto. Tieto štúdie vo všeobecnosti zistili, že keto zvyšuje srdcový zdravý HDL cholesterol v porovnaní so štandardnými diétami s vysokým obsahom sacharidov. Znížite koncentráciu LDL častíc (LDL-P) a zvýšite hladinu LDL častíc cholesterolu a zároveň znížite nebezpečnú VLDL. Všetko dobré pre kardiovaskulárne zdravie. [24] [25] [26]

A je tu ďalší bonus, a to získanie zdravého vitamínu K2 z pečene. [27]

7. Zvýšený testosterón a libido

Štandardná strava a životný štýl môžu poslať váš testosterón a libido dokelu.

Veľa cukru a rastlinných olejov v kombinácii s nízkou úrovňou aktivity a extra telesný tuk vytvára spätnú väzbu, ktorá vyčerpáva testosterón a následne znižuje silu, energiu a libido. [28]

Carnivore strava prospieva testosterónu a libidlu vďaka množstvu živín, ako je cholesterol, bielkoviny, karnozín, karnitín, vitamín K a D, ktoré sa nachádzajú vo vysokých dávkach mäsa. Všetky tieto zlúčeniny sú nevyhnutné pre výrobu a udržanie zdravej hladiny testosterónu. [29]

Štúdia v Časopise klinickej výživy zistila, že muži, ktorí dodržiavali stravu s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom vlákniny len 10 týždňov, dosiahli o 13% vyššiu celkovú hladinu testosterónu oproti mužom, ktorí jedli nízkotučnú stravu s vysokým obsahom vlákniny. [30]

8. Zlepšená duševná čulosť

Systémový zápal ovplyvňuje komplexný systém neurotransmiterov cirkulujúcich z mikrobiómu v čreve do mozgu. Výsledná mozgová hmla a znížená kognitívna schopnosť môžu prispieť k depresii, úzkosti a mnohým ďalším markerom zhoršeného duševného zdravia.

Carnivore strava podporuje duševnú čulosť tým, že zlepšuje zdravie čriev, vylučuje zápalové potraviny, ako je cukor a rastlinné oleje. Okrem toho dobre nastavená carnivore strava doplnená vnútornosťami je plná živín zlepšujúcich činnosť mozogu, ako sú:

  • Zinok
  • Vitamín B6
  • Vitamín B12
  • Železo
  • DHA

Rovnako ako u keto, vplyv carnivore stravy na zvýšenie mozgovej činnosti a duševnú čulosť sa môže rýchlo dostaviť. Avšak u niektorých ľudí, prispôsobenie sa carnivore strave môže spôsobiť prechodné obdobie mozgovej hmly a nízkej energie. Našťastie tieto vedľajšie príznaky v dôsledku nízkeho príjmu sacharidov sú dočasné. A existujú jednoduché kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie ich trvania a závažnosti, ako je pitie väčšieho množstva vody a pridanie väčšieho množstva soli do vašej stravy. Ketogénna carnivore diéta môže tiež ponúknuť rovnaké neuroprotektívne účinky štandardnej keto diéty vrátane ochrany pred neurodegeneratívnymi ochoreniami vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. [31]

9. Jednoduchá strava

Aj keď je carnivore strava v niektorých kruhoch kontroverzná, je tu jedna vec, o ktorej sa nedá polemizovať. Je to veľmi jednoduché. Ak ste hladní, jete živočíšne potraviny. Nie je potrebné počítať kalórie.

Je však dôležité, aby ste jedli mastné mäso. Na získanie vhodných mikroživín vrátane vitamínu C môžu byť potrebné aj vnútornosti a kostná dreň.

Ako sa vyhnúť otrave bielkovinami pri carnivore strave

Ak budete jesť len chudé mäso, zbavíte svoje telo tuku, ktorý je nevyhnutný pre udržanie života. Okrem toho, získanie viac ako 35% kalórií z bielkovín môže viesť k nebezpečnému syndrómu nazývanému otrava bielkovinami. Je to spôsobené neschopnosťou pečene zvýšiť reguláciu syntézy močoviny potrebnej na spracovanie veľkého množstva bielkovín. Príznaky otravy proteínmi zahŕňajú hyperaminoakidemiu, hyperammémiu, nevoľnosť hyperinzolinémie, hnačku a zriedkavo až smrť. [32]

Jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť, aby ste získali všetky výhody mäsovej stravy a zároveň sa vyhli možným nedostatkom živín a otrave bielkovinami, je jesť až 3 diely tuku 1 diel proteínu.

Tento pomer nám doporučil krstný otec carnivore stravy na západe, antropológ vyškolený na Harvarde a arktický prieskumník Whilhelm Stefansson.

Potom, čo žil s Inuitmi a jedol len karibu, lososa, tuleňa a vajcia, pričom získal 99% svojich kalórií z mäsa, Stefansson sa vrátil do Ameriky, aby propagoval svoju mäsovú stravu.

Bolo to na začiatku 20. storočia, ale už existovalo hlavné odporúčanie jesť viac zeleniny a menej mäsa. Tak ako mäsožravci dneška, aj on sa stretol s nepriateľskou nedôverou.

Aby dokázal, že "odborníci" sa mýlia, Stefansson sa spolu s priateľom rozhodli nejesť nič iné ako mäso počas jedného roka pod dohľadom lekárov v nemocnici Bellevue v New Yorku. Obaja muži ochoreli len raz a to až potom, čo boli povzbudzovaní, aby jedli len chudé mäso.

Pri opise tejto mizernej skúsenosti s otravou bielkovinami Stefansson povedal, že si spôsobil "hnačku a pocit všeobecného zmäteného nepohodlia."

Dobrou správou je, že Stefansson a jeho priateľ boli okamžite vyliečení tým, že jedli len tučné mäso zo sviečkovice a mozgu vyprážané v bravčovej masti. To viedlo experimentátorov k objaveniu ideálneho pomeru 3 dielov tuku k 1 dielu chudého mäsa.

Zaujímavé je, že skorbut a iné nedostatky živín sa nikdy nevyskytli. Stefansson a jeho priateľ získali benefity pre svoje zdravie. Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že muži praktizujú jedenie od nosa k chvostu zvieraťa, kde konzumovali časti bohaté na vitamíny, ako je špik, mozog, pečeň, pankreas a obličky.

Ak chcete získať všetky výhody carnivore stravy musíte jesť vnútornosti.

Môžeme porovnať skúsenosti Wilhelma Steffansona, ktoré sa odrážajú v pozorovaniach ďalšieho výskumníka výživy, prívrženca carnivore stravy, Westona A. Pricea.

V knihe Výživa a fyzická degenerácia Price pozoroval Indiánov žijúcich v severných kanadských skalnatých vrchoch, "ktorí kladli veľký dôraz na konzumáciu orgánov zvierat, vrátane častí tráviaceho traktu. Veľká časť svaloviny zvierat bola skrmovaná psami. ... Kostrové pozostatky sa nachádzajú ako hromady jemne zlomených kostných štiepok alebo triesok, ktoré boli prasknuté, aby získali čo najviac špiku a výživného obsahu z kostí." Výživa a fyzická degenerácia, 6. vydanie, strana 260.

Akonáhle si zvyknete na chuť vnútorností, odmenou (okrem silného zdravia) je, že sú najlacnejším mäsom v predajniach. A pri každom mäse si vyberajte vždy, keď je to možné, druhy kŕmené trávou, voľne chované odrody chované na pastvinách

Zdroj:

https://www.doctorkiltz.com/carnivore-diet-benefits/

  • 1. The evolution of the human trophic level during the Pleistocene
  • 2. Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic
  • 3. Phytochemical mimicry of reproductive hormones and modulation of herbivore fertility by phytoestrogens.
  • 4. Polycystic ovary syndrome (PCOS)
  • 5. Revisiting the role of protein-induced satiation and satiety
  • 6. Insulin levels, hunger, and food intake: an example of feedback loops in body weight regulation
  • 7. Interrelationships between ghrelin, insulin and glucose homeostasis: Physiological relevance
  • 8. The role of leptin in the control of insulin-glucose axis
  • 9. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A TO Z Weight Loss Study: a randomized trial
  • 10. Insulin resistance causes inflammation in adipose tissue
  • 11. Comparison of a very low-carbohydrate and low-fat diet on fasting lipids, LDL subclasses, insulin resistance, and postprandial lipemic responses in overweight women
  • 12. Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women
  • 13. Efficacy of low-carbohydrate diet in the treatment of obesity in adolescents
  • 14. Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms
  • 15. Ketogenic Diets Alter the Gut Microbiome Resulting in Decreased Intestinal Th17 Cells
  • 16. Comparison of Low Fat and Low Carbohydrate Diets on Circulating Fatty Acid Composition and Markers of Inflammation
  • 17. Anti-Oxidative and Anti-Inflammation Activities of Pork Extracts
  • 18. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain
  • 19. How Ketogenic Diets Curb Inflammation in the Brain
  • 20. Low-carb Diet Reduces Inflammation And Blood Saturated Fat In Metabolic Syndrome
  • 21. Ketogenic diet effects on inflammatory allodynia and ongoing pain in rodents
  • 22. Consuming a hypocaloric high fat low carbohydrate diet for 12 weeks lowers C-reactive protein, and raises serum adiponectin and high density lipoprotein-cholesterol in obese subjects
  • 23. Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-Based Recommendations: JACC State-of-the-Art Review
  • 24. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study
  • 25. Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies
  • 26. Effects of weight loss during a very low carbohydrate diet on specific adipose tissue depots and insulin sensitivity in older adults with obesity
  • 27. Role of vitamin K
  • 28. Long-Term Effects of a Randomised Controlled Trial Comparing High Protein or High Carbohydrate Weight Loss Diets on Testosterone, SHBG, Erectile and Urinary Function in Overweight and Obese Men
  • 29. Diet and serum sex hormones in healthy men
  • 30. Effects of dietary fat and fiber on plasma and urine androgens and estrogens in men: a controlled feeding study
  • 31. Ketogenic Diet in Alzheimer's Disease
  • 32. A review of issues of dietary protein intake in humans

Prihláste sa na odber noviniek